" /> ویروس کرونا (coronavirus)

شما اینجا هستید

بازدیدها: 24 دکتررضا سالاری (پزشک مرکز غربالگری کرونا مرکز بهداشت خرم آباد)؛ ویروسهای کرونا خانواده بزرگی از ویروس‌ها هستند که انسان و حیوانات را می‌توانند مبتلا می کنند طیفی از این ویروس های شناخته شده اند که موجب عفونت‌های دستگاه تنفسی انسان می‌شوند که از سرماخوردگی ساده گرفته تا فرم‌های شدید تر مثل سندروم تنفسی […]

بازدیدها: 24

دکتررضا سالاری (پزشک مرکز غربالگری کرونا مرکز بهداشت خرم آباد)؛ ویروسهای کرونا خانواده بزرگی از ویروس‌ها هستند که انسان و حیوانات را می‌توانند مبتلا می کنند طیفی از این ویروس های شناخته شده اند که موجب عفونت‌های دستگاه تنفسی انسان می‌شوند که از سرماخوردگی ساده گرفته تا فرم‌های شدید تر مثل سندروم تنفسی خاورمیانه (MERS) و سندروم حاد تنفسی(SARS) وجوددارد. تا قبل از طغیان وگستردگی درهمه کشورها،این ویروس در ووهان چین شناخته شده بود.

از نظر شکل، ویروس یک پوشش یا غشا دارد و یک هسته دارد که داخل آن حاوی ماده وراثتی یا (RNA)است قطر120-80 نانومتر است.

غشا ویروس از پروتئین تشکیل شده که از ویروس محافظت می کند ویروس به تنهایی نه می تواند زندگی بکند نه تنفس کند نه تولیدمثل کند بنابراین برای ادامه زیست، بایستی وارد بدن یک میزبان شود و از سلول های میزبان استفاده کند ویروس وقتی وارد سلول میزبان می‌ شود در واقع واردهسته سلول انسانی می شودکنترل سلول را به دست می‌گیردسلول را وادار به تکثیر ویروس می‌کند تا سلول میزبان از بین می‌رود وقتی سلول میزبان پاره می شود و از بین می‌ رود ویروس در بدن پخش می‌شوند و به سایر سلول های بدن تهاجم می کند و عفونت گسترش پیدا می کند.

ویروس کرونا عمدتا وارد سلولهای ریه می شود و تکثیر پیدا می‌کند موجب تخریب سلول‌ها می‌شود خارج ازسلول میزبان، ویروس در صورتی زنده می ماند که ساختار ژنتیکی خود را حفظ کرده باشد در بیرون از بدن میزبان تا ۸ روز زنده می ماند. دما و رطوبت سطوح و محیط در زنده ماندن ویروس موثر است. دوره نهفتگی بیماری یعنی از زمان ورود ویروس کرونا به بدن تا بروز علائم ۱ تا ۱۴ روز است میانگین بروز علایم جسمی ۵ روز است.

دفاع بدن در مقابل ویروس:

 سلول های خونی انسان، سدی در مقابل ویروسها هستند بیشتر عوامل بیماریزا از جمله ویروسها را از بین می برند دو گروه از این سلول های خون وجود دارد:

*گلبول های سفید ماکروفاژ؛ این سلولهای خونی بیگاه خوار، میکروبها و ویروس های داخل خون و بدن را می‌خورند و بوسیله آنزیمها از بین می‌برند.

*گلبول های سفید لنفوسیت B؛ این سلولهای خونی، ماده پروتئینی یا آنتی بادی می سازند که به پوشش ویروس ها می چسبد و تعادل غشایی ویروسها به هم می ریزد و ساختار آنها تخریب می شود .اگر این سد دفاعی نتواند ویروس را از بین ببرد یا محدود سازد شدت فعالیت و تکثیر ویروس افزایش می یابد علائم بالینی بیماری ظاهرمی شود و ظهور علائم از خفیف تا شدید می تواند باشد بستگی به وضعیت تنفسی و اکسیژن بیماران و حال عمومی و علائم حیاتی، اقدامات درمانی و مراقبتی و نگهدارنده صورت می گیرد.

علائم کرونا ویروس

شایع‌ترین علائم؛ تب و خستگی و سرفه های خشک است علائم جدی کرونا سخت نفس کشیدن یا کم آوردن نفس، درد یا فشار روی قفسه سینه، از دست دادن توانایی حرکت یا تکلم است. علائم کمتر شایع ویروس مثل کوفتگی بدن درد، گلو درد، آبریزش بینی وگرفتگی بینی، اسهال و دل پیچه، ورم، سردرد، قطع شدن حس بویایی و چشایی، رنگ پریدگی پوست انگشتان دست و پا هم دیده می شود.

علایم شاخص کرونا؛ تب، سرفه خشک و تنگی نفس می باشد باید به پزشک مراجعه کنند و مورد ارزیابی و درمان قرار بگیرند. بعضی افراد هم ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند. 80 درصد بیماران بدون درمان و اقدام خاصی بهبود پیدا می‌کنند. از هر 6 نفر1 نفردچار تنگی ‌نفس می‌شود شدت بیماری در بیماری‌های مزمن مثل فشار خون بالا، بیماریهای قلب و عروق و دیابت و بیماری‌های مزمن کلیوی و بیماران سرطانی و بیماران دارای نقص ایمنی و سالمندان بیشتر است البته استثنا هم وجود داردکسانی در سن بالا مبتلا شده اند شدت نداشته است و بدون نیاز به بستری بهبود پیدا کرده اند.

 روش انتقال ویروس؛ مهمترین روش انتقال از طریق ذرات و قطرات که از دهان و بینی از طریق سرفه و عطسه فرد بیمار پرتاب می شود به دیگران سرایت می کند وارد دستگاه تنفسی می شود. با سرفه و عطسه، حجم زیادی از قطره های ریز حاوی ویروس از دهان و بینی بیمار خارج می شود پخش این ذرات حامل ویروس، تعداد افراد زیادی را آلوده می کند. این قطرات و ذرات آلوده خارج شده از دهان بیماران، روی وسایل و سطوح می نشیند و لمس این وسایل و سطوح آلوده به وسیله افراد دیگر و دست زدن به چشم و دهان و بینی، ابتلا به بیماری را در جامعه گسترش می دهد.

آیا ویروس کرونا از طریق هوا منتقل می‌شود؟ بیشتر از طریق استنشاق قطره های آلوده تنفسی است ویروس کرونا ویروس سنگینی است در هوا معلق نمی ماند. انتقال از فرد فاقد علائم به فرد سالم صورت می‌گیرد یا نه؟ بله اما راه اصلی انتقال قطره های تنفسی و خارج شدن ویروس با سرفه یا عطسه است انتقال از فرد بدون علامت کم است ولی وجود دارد. فرد مبتلا به کرونا بدون احساس بیماری و با علائم خفیف مثل سرفه های خفیف هم افراد سالم را می توانند مبتلا کنند.

انتقال از طریق گوارش کم است اما ویروس در آزمایش مدفوع افراد مبتلا دیده شده و شستن دست قبل از غذا و بعد از دستشویی با آب و صابون توصیه می شود چون اگر دست آلوده به دهان و بینی تماس پیدا کندوارد دهان و دستگاه تنفس می شود.

اقدامات حفاظتی از خود و جلوگیری از انتشار ویروس

*مراقبت های ساده مثل شستن دست‌ها با آب و صابون و تمیز کردن سطوح  با محلول های ضدعفونی کننده حاوی الکل

-*رعایت حداقل یک متر فاصله با فرد بیمار

-*رعایت بهداشت تنفسی افراد سالم و بیمار، ماسک، پوشاندن جلوی دهان و بینی هنگام عطسه یا سرفه به وسیله دستمال کاغذی یا آرنج خم شده(دستمال دور انداخته شود البته در یک سطل دربسته)

*خودداری از لمس حیوانات

*خودداری از مصرف گوشت نیم پز و شیر خام و سایر لبنیات حیوانی

*اگر کسی احساس بیماری می ‌کند اگر علائم شدید ندارد در خانه بماند. درصورت داشتن تب، سرفه  و سخت نفس کشیدن باید به پزشک مراجعه کند. سالمندان، بیماران قلبی، دیابت و فشارخون، بیماری‌های مزمن دیگر به نقاط با جمعیت زیاد و آلوده نروند.

آیا مصرف آنتی بیوتیک در جلوگیری از ابتلا به ویروس کرونا موثر است؟ خیر، در درمان ویروس اثری ندارد. درمان خاصی یا داروی خاصی برای بیماری وجود ندارد. روش‌های درمانی خانگی و سنتی علائم بیماری را کاهش می دهند اما درمان قطعی نیستند هیچ داروی خاصی برای پیشگیری از این بیماری وجود ندارد واکسن برای این بیماری ساخته شده است اما هنوز در مرحله کارآزمایی بالینی است.

 آیا بیماری کرونا همان بیماری سارس و بیماری مرس است؟ یکی نیستند ولی از نظر ساختار ژنتیکی به هم مرتبط هستند و علائمی که ایجاد می‌کنند متفاوت است. کرونا ویروس هنوز مشخص نیست از چه حیوانی منتقل شده است ویروس مرس از طریق شتر و ویروس سارس از طریق گربه منتقل می شود.

تفاوت کرونا ویروس با آنفولانزا و سرماخوردگی

*تنگی نفس در آنفلوانزا و سرماخوردگی وجود ندارد ولی در کرونا بعضی اوقات

*سر درد در آنفولانزا شایع است ولی در کروناویروس بعضی اوقات

*درد بدن در آنفلوانزا شایع است ولی در کرونا بعضی اوقات

*دوره نهفتگی(زمان ورود ویروس به بدن تاظهورعلائم بدنی) درکرونا 1 تا ۱۴ روز است ولی در آنفولانزا ۱-۴ روز

نویسنده خبر::

دسته بندی: ,عمومی, علمی پزشکی, مقالات برچسب ها:

به اشتراک بگذارید :

خبرپیشنهادی
حبر مرتبط

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد